Spitalul Clinic Judetean de Urgenta Timisoara supravietuieste, la fel ca multe unitati de acest gen din tara, in conditii de saracie extrema si cu lipsuri inumane. Cea mai mare unitate medicala din Banat are un buget anual de 500 de miliarde lei, aproape 2.000 de angajati si ofera asistenta de specialitate la circa 45.000 de persoane in fiecare an.
Pentru noua conducere a spitalului, una din cele mai grave probleme este calitatea hranei pe care o primesc bolnavii.
Conform medicului Mihai Ionac, care a fost propus ca director al institutiei, in locul lui Virgil Paunescu, care este acum secretar de stat in Ministerul Sanatatii, cheltuielile cu masa pentru fiecare pacient se ridica la 4 euro pe zi, in timp ce la un spital din Viena se aloca 6 euro pe zi.
Diferenta nu este foarte mare, dar pentru acesti bani calitatea mancarii este insuportabila chiar si pentru conducere.
Externalizarea blocului alimentar este o solutie pe care o are in vedere conducerea, la fel ca si externalizarea serviciului de paza si de curatenie. "Pe cei 40.000 de metri patrati ai spitalului avem doar sapte oameni angajati pentru curatenie. In ceea ce priveste paza, se stie ca se intra in institutie ca acasa, se fura, s-au agresat doctori, se face mizerie", a afirmat Ionac.
Potrivit sursei citate, spitalul duce lipsa de personal, cam 1.000 de persoane, dar posturile sunt blocate, iar pentru angajarea unui infirmier este nevoie de aprobare de la ministerul de resort. Externalizarea serviciilor ar putea insemna, la un moment dat, si concedierea unor persoane, demers care se incearca sa fie evitat prin mutarea personalului necalificat la alte sectii.
Sperante de la minister
Problema cea mai mare este, insa alta: fondurile pentru medicatia paci