La vremea socotelilor pentru anul viitor, bugetul se dovedeste extrem de sarac pentru nevoile ministerelor. Trebuie mai multi bani, si pentru investitii si pentru pregatirile de integrare, iar cheltuielile nu trebuie sa depaseasca veniturile cu mai mult de 0,5% din PIB.
Membrii Guvernului au analizat, o prima forma a proiectului de buget pentru 2006, care va fi insa modificata dupa ce ministrii au solicitat, in sedinta, suplimentarea fondurilor alocate.
Ministrul Finantelor, Sebastian Vladescu, a prezentat Guvernului proiectul de buget, dar toti ministrii au cerut suplimentarea fondurilor alocate, invocand necesitati financiare, in special pentru programele de integrare europeana.
"Nevoile sunt mult mai mari decat posibilitatile, iar fiecare ministru a specificat in mod expres nevoile generale si necesitatile legate in special de integrarea europeana", a spus Vladescu, la finalul sedintei.
Ministrul Finantelor a aratat ca, in aceste conditii, atat el, cat si premierul Tariceanu "au luat nota" de pozitia fiecarui minister si ca in proiectul de buget vor fi operate, in urmatoarele zile, "diverse ajustari generate de solicitarile fiecarui minister". Ministrul de resort a precizat ca intentioneaza sa respecte termenul limita de 15 octombrie privind transmiterea proiectului de buget pentru 2006 la Parlament.
Bugetul pentru anul viitor este proiectat cu un deficit de 0,5% din PIB, care sa permita mentinerea stabilitatii economice in conditiile in care se prognozeaza inca un deficit ridicat al contului curent.
Constructia bugetara pentru 2006 va constitui una dintre temele de discutii pe care autoritatile romane le vor avea, incepand cu 20 octombrie, cu expertii Fondului Monetar International.
Proiectul de buget ar trebui sa fie "asezat 100% pe proiecte" si sa cuprinda explicatii detaliate pentru fiecare destinatie a fondurilor, a d