Consiliul National al Vanatorii a decis ca pericolul gripei aviare nu este destul de mare pentru a interzice vanatoarea la pasari in Delta Dunarii si a renunta astfel la banii adusi de aceasta "pasiune".
Conducerea Autoritatii Nationale Sanitar-Veterinare si specialistii Organizatiei Mondiale a Sanatatii cerusera interzicerea "sportului", in aceasta toamna, dar vanatorii din Consiliu si-au aparat interesele.
Cei 15 reprezentanti ai Ministerelor Agriculturii, Internelor, Justitiei, Sanatatii s-au molipsit de "boala" vanatorii de la cei patru reprezentanti ai Asociatiei Vanatorilor si Pescarilor Sportivi, conduse chiar de primul vanator al tarii - Adrian Nastase.
Desi comunitatea mondiala este in alerta, chiar si state expuse mai putin riscului fiind avertizate de OMS, oficialii romani sunt linistiti. Mai multe tari vest-europene au introdus restrictii dure la importul la comercializarea pasarilor din zonele de risc, iar SUA nu exclude posibilitatea instaurarii carantinei in cazul izbucnirii unei epidemii in alte zone.
Insa, ceea ce sperie autoritatile americane, pe cele romane nici nu le clinteste. Ca paleativ in fata gripei aviare s-a dispus totusi efectuarea dezinfectiei rotilor masinilor care intra in tara, desi virusul gripei aviare se transmite la contactul cu pasarea bolnava, nu cu roata unui autoturism.
Nu sunt lasati sa intre in Romania canarii si papagalii, dar nu se iau masuri chiar in Delta Dunarii, cel mai probabil un focar de infectie din cauza pasarilor migratoare care vin aici din Rusia. Dupa ce in acea parte a lumii s-au confirmat cazuri de gripa aviara, specialistii OMS au avertizat ca Romania este in pericol din cauza pasarilor care ierneaza in Delta Dunarii.
"Noi ne-am facut datoria si am cerut interzicerea vanatorii pentru a evita contactul cu pasarile potential bolnave, dar acu