Dupa ce a condus-o de la un capat la celalalt al Dunarii, vreme de 37 de ani, comandantului hotelului plutitor "Oltenita", Gheorghe Palangeanu, i-a fost dat sa vada cum "tovarasul sau de o viata" se naruie in flacari... EXCLUSIV Dupa ce a condus-o de la un capat la celalalt al Dunarii, vreme de 37 de ani, comandantului hotelului plutitor "Oltenita", Gheorghe Palangeanu, i-a fost dat sa vada cum "tovarasul sau de o viata" se naruie in flacari... El a revenit ieri-dimineata in tara si a povestit prapadul.
"Eram in cabina si lucram la niste documente pe care a doua zi trebuia sa le prezint autoritatilor portuare din Viena", isi reaminteste comandantul motonavei Oltenita cum a inceput totul. "Doctorita Victoria Munteanu m-a avertizat ca fumul a inundat partea de jos a navei. Am iesit rapid, am luat timona, am bagat nava cu prova in mal, am dat alarma si am inceput operatiunile de salvare si in paralel de stingere a incendiului", arata Gheorghe Palangeanu. Practic a fost o manevra de adevarat profesionist, caci a avut darul de a salva vietile celor aflati la bordul navei. In cazul in care vasul ar fi ramas pe mijlocul apei, cei mai multi pasageri ar fi murit fie arsi de vii, fie inecati. A fost mai mult un gest instinctiv, datorita experientei dobandite in cei peste 46 de ani de navigatie pe Dunare. Apoi s-a deplasat la pupa navei sa vada de unde a pornit incendiul.
VECHIME. Desi nu a mai putut identifica locul cu exactitate, comandantul Palangeanu, bazandu-se pe faptul ca stia nava pana in cele mai mici amanunte, crede ca incendiul s-a declansat la cablurile electrice, acestea avand o vechime egala cu varsta navei. In trei minute, focul a cuprins intreaga nava, extinzandu-se cu rapiditate si din cauza rafalelor de vant. "Era o invalmaseala de nedescris. Oamenii tipau pe punte sub dogoarea flacarilor atatate de vant, iar vopseaua si ulterior chiar ziduril