Scaderi de salarii s-au inregistrat in industria mijloacelor de transport rutier, productia si furnizarea de energie electrica si termica, gaze si apa, posta, invatamant si administratie publica
Salariul mediu net pe economie a crescut in luna august cu 0,5%, la 734 lei, pe fondul unor evolutii mixte in sectoarele de activitate, potrivit datelor Institutului National de Statistica (INS).
In luna iulie, cresterea salariului a fost mai evidenta, de 1,2%.
Cele mai mari salarii au ramas cele din domeniul intermedierilor financiare, cu un castig net de 2.382 lei, in urcare cu 11,6% fata de luna precedenta, datorita acordarii de prime din profitul net.
Retributia neta a crescut si in cazul activitatilor de asigurari, cu 3,1%, la 1.455 lei. Pe ansamblul industriei, salariile au urcat cu 1,2%, in contextul avansului de 6% in industria metalurgica si industria de prelucrare a titeiului, cocsificarea carbunelui si tratarea combustibililor nucleari, 5,5% la fabricarea celulozei, hartiei si a produselor din hartie, 3,7% la productia de mobilier si alte activitati industriale si constructii, 3,5% la transporturi pe apa, 2,8% la transporturi aeriene si 1,5% la comert. Potrivit INS, cresterile mai mari ale remuneratiei au fost determinate de acordarea de prime si stimulente si de realizarea unei productii superioare fata de luna precedenta. Diminuari ale salariului net au fost consemnate in industria mijloacelor de transport rutier - 7,3%, productia si furnizarea de energie electrica si termica, gaze si apa - 3,3%, posta si telecomunicatii - 4,7%, invatamant - 3%, administratie publica - 2,9%, sanatate si asistenta sociala -1,2%, fabricarea produselor textile - 0,2%, industria de mijloace ale tehnicii de calcul si de birou - 6,9%, hoteluri si restaurante -1,5%, industria alimentara si a bauturilor - 0,7%.
Scaderi de salarii s-au inregistrat in i