Pe masura ce se apropie termenul de depunere a ofertelor financiare, estimarile privind pretul care va rezulta din competitia pentru BCR cresc vazind cu ochii. Toate circumstantele duc la maximizarea pretului.
Statul va incasa din vinzarea Bancii Comerciale Romane cea mai mare suma obtinuta in istoria privatizarii din Romania. Dupa ce un studiu Roland Berger estima cu citva timp in urma ca tranzactia se va incheia la peste trei miliarde de euro, banca de investitii Goldman Sachs confirma aceasta suma ca pret pentru pachetul de actiuni de 62% pus la bataie de statul roman.
Valoarea minima totala a intregii banci, potrivit acestei ultime estimari, este de 3,8 miliarde de euro, dar statul ar putea incasa si cu doua miliarde de euro peste aceasta suma, adica de peste 4 ori valoarea contabila a Bancii Comerciale Romane.
Cine da mai mult
Pina pe 17 octombrie, cele 9 banci inscrise in competitia pentru BCR trebuie sa depuna ofertele financiare. Modalitatea de privatizare aleasa pentru BCR, dar si criteriile stabilite de Comisia de privatizare pun pretul pe primul loc. Pretul va avea o pondere de 90% in stabilirea punctajului final care va departaja competitorii.
Metoda negocierii cu selectie de oferte instituie un sistem care urmareste mentinerea competitiei pe toata durata procesului de privatizare a BCR si, implicit, vinzarea bancii la un pret cit mai bun. Prin selectarea a doi ofertanti cu care se vor desfasura negocierile, acestia vor trebui sa concureze intre ei pentru aducerea ofertelor initiale la un nivel superior.
Si conjunctura de pe piata europeana este extrem de favorabila procesului de vinzare a BCR, dar si a CEC, aceste banci fiind ultimele ramase in proprietate de stat si oferite la privatizare.
Banca Comerciala Romana a obtinut, in primele sase luni, un profit net peste astepta