Daca, pina acum, Romania a reusit sa absoarba toti banii europeni veniti prin SAPARD, in 2006 nu va fi la fel de usor. Se vor pune la bataie sume duble fata de anii anteriori. Pentru care vor trebui insa depuse proiecte. 15 pe zi, nu ca acum, cind abia se depun cinci.
La finele lui 2007, investitiile din mediul rural ar trebui sa totalizeze, doar pe seama programului SAPARD, circa 2,3 miliarde de euro. Din acestia bani, suma de 1,11 miliarde provine de la Uniunea Europeana, in timp ce de la bugetul de stat vor merge catre aceste investitii 365,92 milioane de euro.
Totodata, se estimeaza ca investitia UE si a guvernului va atrage din partea benefi-ciarilor de proiecte SAPARD 812,72 milioane de euro. Totul depinde insa de capacitatea agentilor economici si a consiliilor locale de a crea proiecte viabile si de a le duce la bun sfirsit.
2006, an de foc
„Cifrele arata ca, pina la sfirsitul lui 2006, platile totale vor trebui sa fie de aproximativ 1,05 miliarde de euro, fata de nivelul actual, de 390 de milioane de euro. Pentru a putea efectua insa acele plati, ar trebui sa avem proiecte angajate pentru aceste valori. Or, de la inceputul Programului, au fost depuse proiecte in valoare de 740 de milioane de euro.
Rezulta o diferenta de 300 de milioane de euro de angajat, care este un obiectiv perfect realizabil pentru intervalul de timp ramas pina la 31 decembrie 2006.
Numai ca, pentru a putea fi platit, un proiect contractat trebuie si executat fizic, ceea ce presupune un anumit interval de timp, in functie de specificul si complexitatea acestuia", explica Dan Gherghelas, director in cadrul Agentiei SAPARD.
Pina la finele lui 2004, investitorii din mediul rural trebuiau sa traga 204,23 milioane de euro din banii comunitari, in timp ce, pina la sfirsitul acestui an, Agentia SAPARD trebuie sa f