(Foto: )
Reprezentantii institutiilor interesate de proiectul privind amenajarea Bailor Sarate s-au intalnit la Turda, intr-o dezbatere publica, axata atat pe impactul de mediu al viitoarelor amenajari, cat si pe potentialul de dezvoltare pe care il ofera zona de agrement din Turda.
Proiectul de dezvoltare zonala va fi anexat la programul national de aderare, in particular la prioritatea nr. 5, "Promovarea unei participari echilibrate a tuturor regiunilor din Romania, la procesul de dezvoltare socio-economica" (dezvoltare regionala).
Proiectul, care apartine Primariei Turda, va depus spre finantare prin programul PHARE 2004-2006, "Coeziune economica si sociala pentru proiecte mari de infrastructura". Programul urmareste amenajarea Salinei Turda si a lacurilor sarate din zona Durgau, luate in considerare atat ca zona de agrement, cat si ca potential balnear. O portiune din Valea Sarata este declarata rezervatie naturala.
Considerata prin lege drept zona de importanta nationala, in zona saraturilor si la ocna veche nu se vor face lucrari. Studiile privind impactul de mediu au fost elaborate de Centrul Regional pentru Prevenirea Accidentelor Industriale Majore (CRAIM), specializat in evaluarea unor riscuri ce pot sa apara pe linia protectiei mediului.
"Lucrarile de amenajare a zonei vor avea un impact bun asupra mediului. Amenajarea lacurilor din Durgau va duce la oprirea alunecarilor de teren care duce in prezent la colmatarea lacurilor si la desalinizare", sustine turdeanul Alexandru Ozunu, conferentiar inginer la Universitatea Babes-Bolyai, unul dintre coordonatorii studiului de impact.
Ozunu crede ca autoritatile locale vor trebui sa impuna masuri ferme de combatere a pasunatului ilegal, care poate sa duca la distrugerea florei protejate de lege. @