In 2003, ANV, prin Directia Regionala Cluj, a intocmit un proces verbal, prin care se constata ca Farmec nu a platit respectivele taxe vamale, de 10 miliarde de lei vechi. Avocatii angajati de Farmec au construit intreaga aparare pe marginea OU 165/2001, emisa "cu dedicatie" pentru societatea clujeana, la trei ani de la data importului, de marinimosul guvern PSD.
Inalta Curte de Casatie si Justitie (ICCJ) a Romaniei a decis sa incheie cei sase ani de procese, in care conducerea Farmec a fost acuzata de ilegalitati.
In 20 septembrie, magistratii ICCJ au hotarat, printr-o sentinta irevocabila, sa respinga contestatia Autoritatii Nationale Vamale (ANV) privind constitutionalitatea Ordonantei de Urgenta (O.U.) 165/2001, prin care societatea Farmec era scutita de plata unor taxe de import.
Conflictul dintre ANV si Farmec a inceput in 2003, la doi ani dupa adoptarea ordonantei, in urma unui control efectuat de catre Directia Regionala Vamala Cluj. Aceasta a scos la iveala faptul ca Farmec Cluj nu a platit taxele vamale aferente pentru echipamentele ecologice importate, care valorau, in 1998, 80 000 USD. Prin O.U.165/2001, semnata de fostul premier Adrian Nastase, Farmec Cluj a fost scutita de taxele vamele pentru pentru acest import. Totusi, dupa controlul ANV, Ministerul Finantelor a obligat Farmec la plata unei sume de aproape 10 miliarde de lei, reprezentand taxe vamale, TVA, majorari si penalitati.
Farmec a contestat cele de mai sus, procesul ajungand pe rolul instantei de contencios administrativ si fiscal de la Inalta Curte de Casatie si Justitie. Singurele probe invocate de avocatii care apara interesele Farmec au fost ordonanta de urgenta 165/2001 si Legea 112/2002 prin care se aproba ordonanta.
Prin cele doua acte parafate de catre Guvernul Nastase si