In ultimii ani, numarul persoanelor alergice a crescut considerabil in intreaga lume, aproximativ un sfert din populatie suferind de aceasta boala. Unul din patru copii are alergie, zece la suta din populatie sufera de astm bronsic (boala care isi dubleaza prevalenta la fiecare deceniu), iar 20% din populatie prezinta diferite forme de rinita. Specialistii o considera o maladie a lumii moderne, incidenta din ce in ce mai crescuta fiind determinata de mutatiile genetice produse din cauza poluarii. Factorii de mediu au o influenta decisiva in declansarea bolii, cei mai frecventi fiind acarienii, polenurile, mucegaiurile, scuamele de la animale, diverse substante chimice (gazele de esapament de tip Diesel, dioxidul de sulf, dioxidul de azot, ozonul, aldehidele), medicamente, alimente (alune, soia, crustacee). Simptomele pot fi confundate usor cu ale altor boli. „Daca bolnavul observa insa ca simptomele persista si se repeta cu periodicitate, dar mai ales daca el provine dintr-o familie in care au existat astfel de cazuri sau daca lucreaza cu alergeni, atunci in mod clar este vorba de o alergie. De obicei, insa, pacientul ajunge sa consulte multi medici de cu totul alte specialitati pina cind afla despre ce este vorba. La alergolog ajunge doar atunci cind a epuizat toate variantele posibile“, a sustinut dr. Liliana Stanescu, medic primar alergolog. Gindacii de bucatarie si pestii In general, copiii si tinerii sint mai vulnerabili in fata alergiei. Persoanele virstnice dezvolta mai rar alergii, dar prezinta frecvent sindroame care pot fi confundate cu alergiile: rinite, bronhopneumopatie cronica obstructiva, intoleranta la unele medicamente, mincarimi. Exceptie fac anumite categorii profesionale care prin natura meseriei prezinta risc mare de imbolnavire, fiind permanent in contact cu alergenii: morarii, patiserii, crescatorii de animale, medicii veterinari, muncitorii di