Romanii utilizeaza o periuta de dinti aproape doi ani, in medie, in loc sa o schimbe la cel mult patru luni, iar intr-un an consuma doar doua-trei tuburi de pasta de 50 de mililitri, pentru ca putini isi spala dintii de doua ori pe zi, a declarat conferentiarul Constatin Varlan, presedintele Societatii de Stomatologie Estetica din Romania, la deschiderea IDeM Romania 2005, un eveniment international dedicat medicinei dentare, care se incheie azi la Sala Palatului din Bucuresti. In cadrul evenimentului au fost organizate trei manifestari din domeniu, respectiv editia a 9-a a expozitiei internationale pentru produse si servicii stomatologice ExpoDent 2005, Congresul International al Uniunii Nationale a Asociatiilor Stomatologice, editia a 9-a si editia a doua a Congresului National al Stomatologiei Estetice.
20.000 de lei de la buget pentru dintii unui contribuabil
Casa Nationala a Asigurarilor de Sanatate aloca anual sub 1 la suta fonduri pentru serviciile stomatologice, ceea ce inseamna ca unui pacient ii revin 20.000 de lei vechi pentru tratament, a afirmat dr. Alexandru Brezoescu, director executiv UNAS si presedinte al Colegiul Medicilor Dentisti din Bucuresti. Desi, cel putin teoretic, tratamentul tinerilor sub 18 ani este gratuit, practic acest lucru este imposibil, din moment ce fiecare medic primeste de la CNAS in jur de 11 milioane de lei vechi pe luna pentru tratamente.
Periajul - obligatoriu de la primii dinti
Medicul spune ca periajul dentar trebuie sa inceapa o data cu aparitia primilor dinti, iar fiecare dintre noi trebuie sa isi spele dintii obligatoriu de doua ori pe zi, folosind la fiecare periaj pasta de dinti de dimensiunea unui bob de mazare.
Potrivit unui sondaj realizat recent de specialisti, peste trei sferturi dintre intervievati au declarat ca se spala de doua ori pe zi, proportie imbuc