Polonezii merg din nou la urne, duminica, de data aceasta pentru desemnarea presedintelui, scrutin care are loc la doua saptamani dupa alegerile parlamentare. Cursa este foarte stransa intre cei doi candidati de centru-dreapta, fosti aliati, un al doilea tur de scrutin fiind previzibil.
Donald Tusk (48 de ani), un moderat apropiat cercurilor de afaceri, conduce de doua saptamani sondajele, fiind secondat de conservatorul cu un discurs agresiv Lech Kaczynski (56 de ani), care are aproximativ cinci procente mai putin, potrivit Institutului CBOS, citat de Reuters.
Tusk conduce, dar Kaczynski vine din urma. Este aproape sigur ca va avea loc un al doilea tur", a indicat Jacek Raciborski, sociolog la Universitatea din Varsovia. Aceasta stare de incertitudine are insa repercusiuni negative asupra pietelor financiare, care sunt extrem de sensibile la reformele care vor avea loc in Polonia proaspat integrata in UE si care depind de noua putere.
Seful statului polonez are, potrivit Constitutiei, prerogative importante. El este comandantul suprem al armatei, se poate pronunta asupra politicii externe a tarii, poate propune legi si are drept de veto asupra proiectelor legislative. Presedintele polonez numeste primul-ministru si, in unele cazuri, poate dizolva parlamentul.
Alegerile parlamentare de la 25 septembrie au marcat o reorientare a electoratului spre dreapta, in defavoarea fortelor de stanga. Platforma Civica, a lui Tusk, si Partidul Lege si Justitie, al lui Kaczynski, clasate in frunte, intentioneaza sa formeze o coalitie.
Relatiile cu Rusia
Donald Tusk, care se bucura de sprijinul actualului presedinte Aleksander Kwasniewski, este adeptul unei politici ferme, dar prietenoase, in privinta Rusiei, intr-o perioada in care relatiile dintre Varsovia si Moscova s-au racit simtitor.
In ultimul