Cu o saptamana in urma, Radio France International isi inaugura bransa clujeana – asadar, transilvana – printr-o dezbatere pe tema regionalizarii si a centralismului in Romania actuala.
Cand, cu vreo patru ani in urma, membrii Grupului Provincia, redactori si colaboratori, lansau in discutia publica proiectul unei eventuale reformari a statului roman pe baze nationale, un val urias de indignare, atatat de politicienii de la putere, insa sustinut si de unele voci ale societatii civile, ingropa subiectul, coplesindu-i pe "provinciali" cu un val de injurii.
Intre timp, s-a schimbat insa guvernul, Romania a facut inca vreo cateva piruete, mai stranse, in jurul Uniunii Europene, iar politicienii si societatea civila au realizat ca tara va intra, probabil destul de curand, intr-o… federatie supranationala.
Daca ar fi citit Agenda 2000, actele convorbirilor de la Nisa si ale altor summit-uri internationale, vocile noastre sonore, omologate politic sau ba, s-ar fi putut scuti din vreme de ridicolul crizelor de isterie, formuland opinii la tema, chiar si sub forma de obiectii, insa argumentat si cu stil, nu ca la obor.
Dupa patru ani, iata-i adunati intr-o cafenea sic din centrul Clujului pe politicienii care infierau odinioara cu asprime tendinta pe care o socoteau ca fiind una de disolutie a statului, impreuna cu cei care atunci alcatuiau opozitia, dar care au ajuns intre timp sa fie insasi Puterea.
Si, alaturi de ei, personaje socotite extravagante si intolerabile, precum autorul pamfletului "M-am saturat de Romania!", cativa dintre redactorii si prietenii Provinciei (inghetata, din lipsa de fonduri, prin 2002), universitari, ziaristi, anonimi din public.
Discutia nu a fost una memorabila, ea insumand mai degraba soli