Presedintele Comitetului Parlamentar Mixt UE-Romania, Guido Podesta, membru PPE, dezvaluie care vor fi problemele pe care le va mentiona raportul Comisiei Europene si care va fi traseul de urmat dupa Presedintele Comitetului Parlamentar Mixt UE-Romania, Guido Podesta, membru PPE, dezvaluie care vor fi problemele pe care le va mentiona raportul Comisiei Europene si care va fi traseul de urmat dupa prezentarea lui, in 25 octombrie, la Strasbourg. Pentru prima data, un oficial european vorbeste despre integrarea Republicii Moldova in UE in acelasi orizont de timp cu integrarea Turciei.
- Dumneavoastra monitorizati foarte atent progresele Romaniei si aveti un schimb constant de informatii cu Comisia Europeana pe aceasta tema. Care sunt progresele sau intarzierile inregistrate de Romania pana acum si cum au fost ele receptate de institutiile UE?
- Nu exista o pozitie contrara aderarii Romaniei si Bulgariei la UE. Vorbim despre ambele tari pentru ca ele au un drum comun. Dar exista persoane care se intreaba daca aceste rezultate sunt suficiente. Chiar daca Romania are in spate o munca de 24 de luni in acest sens, acum noi analizam de fapt progresele facute in primele 10 luni. Deci este inca timp pentru a atinge acest obiectiv pe care trebuie sa-l reconfirmam. Comisia Europeana trebuie sa prezinte raportul sau Parlamentului European, marti, 25 octombrie, la Strasbourg, si numai in acel moment vom cunoaste care este exact opinia acesteia. Stiu cu siguranta ca au fost inregistrate rezultate pozitive pentru Romania. Poate ca si pentru Bulgaria, dar, din ce mi s-a spus, se pare ca vor fi ceva probleme in plus.
Pentru Romania s-au inregistrat rezultate foarte bune la capitolele ,Justitie", ,Concurenta", dar sunt probleme si intarzieri pentru capitolele ,Lupta impotriva coruptiei", ,Agricultura", ,Siguranta in privinta ali-mentatiei" si alte lucruri aseman