Galuste cu prune.
Ingrediente (pentru 4 persoane): 1 kg cartofi, 150 g unt, 300 g faina, 1 galbenus, 2 albusuri, pesmet, 4 prune mari, zahar, sare. Pentru sosul de caise: 100 g compot de caise (din conserva), 1 portocala.
Mod de preparare:
Se fierb cartofii - cu coaja - in apa sarata, se curata, se zdrobesc si se amesteca cu faina, 50 g unt, galbenusul, albusurile si 1 lingurita de zahar.
Se-ntinde aluatul astfel obtinut (grosimea: 1/2 cm) si se taie patrate cu latura de cca 7 cm.
Se spala prunele, se rup in doua, se indeparteaza samburii, se inveleste cate o jumatate de pruna in aluatul taiat si se formeaza galuste rotunde, de marimea unei mandarine. Se fierb in apa clocotita, pana ce se ridica la suprafata, si se scot din oala (cu grija!) cu lingura pentru spuma.
Se incinge untul intr-o tigaie, se lasa sa se umfle, se adauga pesmetul si galustele si se rumenesc. Se scot din tigaie, se pudreaza cu putin zahar si se servesc cu sosul de caise (adica compotul incalzit impreuna cu zeama de portocale).
Placinta cu prune
Ingrediente (pentru circa 20 de bucati): 500 g faina, 1 varf de cutit sare, 1 cub de drojdie (42 g), 75 g zahar, 75 g unt sau margarina, 1/4 l lapte, 1 ou, 1,5 kg prune, 75 g zahar tos, 1 lingurita scortisoara, grasime pentru uns tava.
Mod de preparare:
Se pun intr-un castron faina si sarea, se amesteca drojdia cu o lingura de zahar, pana ce se subtiaza si curge, si se incorporeaza in faina, impreuna cu zaharul ramas.
Se topeste untul (sau margarina), se amesteca cu laptele caldut, cu galbenusul si cu albusurile si se toarna peste faina. Se framanta bine, pana ce se obtine un aluat flexibil, care se acopera cu un servet de bucatarie si se lasa sa creasca circa 30 de minute la loc cald.
Se-ncinge cuptorul la 175gr.. Se spala prunele, se scot samburii si se mai framanta