Judecatoarea Maria Huza este primul membru CSM vizat de o ancheta a Departamentului National Anticoruptie. Dosarul, care s-a plimbat 10 luni pe la diverse Parchete, are in vedere modul in care aceasta a obtinut o locuinta din fondul destinat tinerilor casatoriti.
In luna ianuarie, procurorii Parchetului General s-au autosesizat din „Cotidianul" asupra modului in care judecatoarea Maria Huza, presedintele Tribunalului Bucuresti si membru CSM, si-a cumparat, cu dobinda subventionata, un apartament de patru camere in centrul Capitalei, din fondul destinat tinerilor casatoriti, desi era casatorita de peste 20 de ani, iar ea implinise virsta de 50 de ani.
In anul 2001, la doua luni dupa ce fusese adusa de la Slatina si numita de ministrul Rodica Stanoiu presedinta de tribunal, Maria Huza a reusit cu ajutorul functionarilor Primariei Sectorului 1, sa puna mina pe casa, pe baza unor declaratii care nu aveau legatura cu realitatea.
Un dosar ingropat
Huza a omis in acte, cu buna stiinta, sa declare ca detinea in acel moment o vila la Slatina, multumindu-se doar sa precizeze ca nu detine locuinta in Bucuresti. Pe lista de asteptare a primariei se aflau in acel moment numeroase familii tinere ce se incadrau in limitele impuse de lege.
Exact in ziua in care afacerea era dezvaluita, Maria Huza s-a grabit sa plateasca subventia la dobinda si sa achite restul ratelor, astfel incit sa nu fie pusa in situatia de a returna apartamentul.
In cele 10 luni care au trecut, dosarul a parcurs un traseu extrem de sinuos: Parchetul General, Parchetul de pe linga Curtea de Apel, Parchetul de pe linga Judecatoria Sectorului 1, Politia Sectorului 1, Parchetul de pe linga Curtea de Apel.
Recent, presedintele Tribunalului Bucuresti, al carui mandat urmeaza sa expire, a vrut sa candideze pentru un post de judecator la