Piata bancara este inca in plina adaptare la noile masuri impuse de Banca Nationala cu privire la creditarea in valuta. La doar cateva saptamani de la intrarea in vigoare a noilor norme, se pot constata atitudini ce difera de la o banca la alta, in functie de pozitia detinuta de acestea pe piata si, mai ales, de fondurile proprii.
Majoritatea bancilor comerciale si-a innoit oferta de produse, micsorand dobanzile la creditele acordate in lei. O parte din banci au fost chiar nevoite sa stopeze momentan acordarea de credite in valuta, din cauza faptului ca depasesc plafonul impus de Banca Nationala.
Temerile Bancii Nationale
Impunerea plafonului maxim de 300% din fondurile proprii, pentru acordarea de credite in valuta, persoanelor care nu sunt acoperite in mod natural la riscul valutar a dus la adoptarea de masuri diferite din partea bancilor comerciale, in functie de impactul resimtit de fiecare dintre acestea.
Conform precizarilor transmise de BNR, se considera ca o persoana juridica este acoperita in mod natural la riscul valutar in cazul in care aceasta genereaza fluxuri de numerar nete pozitive in valuta cotata, care sa permita rambursarea la termen a fiecarei rate de credit (principal plus dobanda).
Guvernatorul Mugur Isarescu a justificat masura BNR prin incercarea de a mentine creditele in limitele de prudentialitate. Isarescu a mentionat ca, in cazul in care nu ar fi fost luata aceasta decizie, raportul creditelor in valuta, fata de cele in lei, ar fi crescut treptat, de la 60%-40% (cat este in prezent) la 70%-30%, procentul controlat de BNR putand sa scada chiar la 20%.
O asemenea situatie ar fi dus la incapacitatea Bancii Nationale de a controla cererea de credite prin politici monetare.
Raspunsul bancilor comerciale
Banca Comerciala Romana nu a fost nevoita sa faca