FOLCLOR In perioada 1972-1983 etnologii romani au facut o ancheta titanica. S-au pus 1.200 de intrebari in 600 de sate. In total, dupa calculele domnului profesor Ion Ghinoiu, de la Institutul de Etnografie si Folclor din Bucuresti, s-au facut 14.500 de zile de teren si s-au intervievat 18.000 de subiecti. Din pacate "folclorul deocheat" nu a fost inregistrat. Era rusine mare...
Daca folclorul n-ar fi, nimic n-ar fi... Nici poezie, nici cantec, nici poveste, nici aceasta literatura erotica a unor scriitori consacrati sau in curs de consacrare. "Eroticele" s-au nascut la secerat, la sezatoare, la inmormantare. Poate ca una dintre cele mai frumoase dovezi de iubire a unei femei pentru barbatul ei, langa care a trait o viata, dar care a ajuns la groapa, se ascunde in acest bocet: "Ioane, Ioane, fie-ti tarana ca lana/C-ai avut pula ca mana!".
Dar acest bocet este undeva in amintirile domnului profesor Ion Ghinoiu. In anii 70-80, cand s-au facut cercetari pe teren, chestionarele au fost verificate direct de Ministerul Culturii. Asa ca nu s-au regasit intrebari despre biserica sau folclorul erotic. "Dar asta nu inseamna ca nu avem. Avem un folclor erotic extraordinar, chiar si o mitologie erotica romaneasca. Totusi, indirect, etnologii tot aflau informatii, cantece, uraturi si strigaturi "rusinoase" spune profesorul Ghinoiu. Nu le puteau nota in chestionare, dar le tineau minte. De publicat nici nu putea fi vorba. "Era vorba si de cenzura, dar si de frica noastra, a cercetatorilor". Informatiile deocheate apareau mai mult cand etnologul stia cum sa se apropie de oameni, de tarani. "Eu cunosteam realitatea atat ca cercetator, dar si ca om nascut la tara. Mergeam cu oamenii la coasa, la cules. Ma imprieteneam cu ei si incepeau sa-mi povesteasca... ce auzeam."
PERLE. Iata si cateva exemple, tot din memoria unor cercetatori. "Dialog matrimonial. Avea loc pana