In martie 2005, reprezentanti ai unei fundatii maghiare si-au facut aparitia in Baia Mare, explicand conducerii muzeului baimarean ca si-au propus sa realizeze o expozitie dedicata Scolii de pictura de la Baia Mare. Ce a urmat tine de un scenariu extrem de bine elaborat, tinta finala fiind realizarea unui jaf cultural fara precedent.
In final, cu complicitatea lui Markó Bellá, partea maghiara si-a atins scopul: a reusit sa fure un brand.
Anul trecut, o fundatie culturala maghiara din Szentendre si-a trecut in planul de activitate realizarea unei expozitii reprezentative pentru Scoala baimareana de pictura, expozitie care sa cuprinda si lucrari din colectia Muzeului de Arta din Baia Mare. Initial, maghiarii si-au dorit vreo 90 de lucrari de la Baia Mare.
Faptul ca unele dintre lucrarile solicitate au grave probleme de conservare, combinat cu motivul ca expozitia permanenta din cadrul muzeului baimarean ar fi ramas fara „obiectul muncii" a dus, in final, la transportarea la Szentendre a doar 38 de lucrari.
Respectivii posibili parteneri au tinut sa sublinieze ca proiectul lor se bucura de sprijinul lui Calin Fabian, fost ambasador al Romaniei la Budapesta, in prezent consilier diplomatic al premierului Calin Popescu Tariceanu. Aparent nevinovat, enuntul respectiv continea si o doza de presiune venita din zona politicului.
Inceputul unei manarii culturale
Un asemenea proiect necesita si o suma considerabila de lei, forinti sau euro, dupa caz.
In momentul in care baimarenii au afirmat ca muzeul local nu dispune de sumele necesare transportului, taxelor vamale si asigurarii lucrarilor, „partenerii" maghiari au dat asigurari ca sumele necesare vor fi acoperite de Guvernul Romaniei! Interesant este