Repatrierile investitorilor nerezidenti, la care se adauga si presupuse cumparari de valuta ale bancii centrale au dus euro pana la 3,6 lei, cel mai ridicat nivel inregistrat de la sfarsitul lunii iulie.
BNR a calculat vineri un curs de 3,5866 lei pentru un euro, cu 0,0132 de unitati mai mult decat in ziua precedenta. Pe piata valutara interbancara, cotatiile au urcat insa la inchiderea sedintei de tranzactionare pana la aproape 3,62 lei pentru un euro.
Dealerii spun ca, cel putin in zilele urmatoare, cumpararile de valuta vor continua, astfel ca este posibil ca euro sa mai castige teren, pana spre 3,65 de lei.
Guvernatorul Isarescu a atentionat in urma cu cateva saptamani ca aprecierea leului nu mai este sustinuta de castiguri de productivitate si ca evolutia intr-o singura directie nu poate continua la nesfarsit. Dealerii anticipau insa continuarea intaririi leului, cel putin pana la sfarsitul acestui an.
Politica din ultima luna a bancii centrale, care a cumparat valuta pentru a aprecia euro, pe de o parte, si a redus pana la 1% dobanda la care bancile pot plasa surplusul de lichiditate, a diminuat semnificativ apetitul investitorilor speculativi pentru jocul pe leu.
"Investitorii nerezidenti au cumparat valuta in ultimele sedinte. Este greu de spus insa daca a fost si BNR prezenta in piata, desi inclin sa cred ca nu. Probabil nerezidentii vor continua sa cumpere valuta, astfel incat am putea sa vedem noi cresteri ale cursului.
De altfel, intrarile de valuta de la fondurile straine sunt destul de mici in prezent", spune Bogdan Mihoc, director de trezorerie la HVB Bank.
Leul a pierdut aproape 2,5% in fata euro in ultima luna, in conditiile in care banca centrala a actionat in piata aproape zilnic, pentru a descuraja vanzarile de valuta.
Dupa ultimele evolutii, un nivel de 3