Sustinand ca procesul de aderare al Romaniei la UE ar putea fi drastic afectat de problemele provocate de cetatenii romani in strainatate, ministerul condus de Vasile Blaga s-a remarcat in ultimele luni prin emiterea uneiadevarate serii de reguli,regulamente si ghiduri de calatorie ce au provocat haos in vami. O analiza atentaa acestor ordine arata insa ca stresul si teama generate de schimbarea regulilor sunt singurele ce ar putea opri romanii pusi pe rele sa mai incerce trecerea frontierei.
Si aceasta pentru ca intreaga serie de reguli poate fi evitata de cei care doresc acest lucru.
De-a dreptul ciudat este insa ca cifrele statistice privind numarul de iesiri din tara si cel al romanilor returnati pentru ca au provocat probleme in strainatate nu prea justifica regulile emise de MAI. Astfel, din anul 2001 pana in prezent, procentul romanilor trimisi acasa pentru comiterea unor infractiuni sau munca ilegala nu a trecut niciodata bariera de 0,4% din numarul total al trecerilor frontierei.
Astfel ca noile ingradiri introduse de Politia de Frontiera nu reusesc, in principal, decat sa sicaneze cetatenii cinstiti, pentru ca cei pusi pe rele oricum se descurca... Un prim pas, logic, in a documenta motivele ce au stat la baza elaborarii unor noi reguli de trecere a frontierei, a fost acela de a solicita Politiei de Frontiera datele statistice privind numarul de treceri ale frontierei si cel al romanilor trimisi acasa in ultimii ani. Raspunsul, prompt, oferit de IGPF a fost insa unul de-a dreptul surprinzator….
Culmea: Politia de Frontiera ba se lauda, ba acuza numarul infractorilor romani din strainatate
Analiza datelor trimise de Politia de Frontiera a relevat, cum spuneam, o surpriza: procentul persoanelor returnate in primele noua luni ale anului 2005 nu difera semnificativ de cel al persoanelor returnate in intreg anul trecu