In timp ce 80% din pensionarii romani traiesc cu mai putin de 3,5 milioane de lei pe luna, fostele "cadre" ale sistemului de dinaintea lui 1989 beneficiaza de pensii de cinci stele si solde sau plati compensatorii regesti.
Legea 138/1999 i-a imbogatit pe toti purtatorii de grade din Romania care au trecut in rezerva, prin acordarea, pe langa pensii si asa imense, a unor compensari financiare care au depasit in multe cazuri un miliard de lei. Iar aici nu ne referim la ofiterii si subofiterii de pluton, ci la dinozaurii comunisti "grefati" in democratie. Si magistratii care au slujit justitia comunista si-au tras partea leului.
Marii profitori sunt, asadar, fosti procurori militari, generali din politie si din serviciile speciale sau judecatori.
Noul razboi dintre ministrul Justitiei, Monica Macovei, si seful Directiei Nationale Anticoruptie, pe de o parte, si Consiliul Superior al Magistraturii, pe de alta, pornit de la propunerile de revocare a unor magistrati, a readus, astfel, in fata opiniei publice o alta latura a naturii acestei meserii, si anume, salarizarea si pensionarea judecatorilor si procurorilor.
Pentru ca ministerul de resort a batut moneda, in incercarea sa de a implementa reforma in justitie, pe salarizarea proasta a magistratilor si pe faptul ca tocmai aceasta poate fi un factor generator de coruptie, situatia s-a reglementat in sensul in care magistratii cu functii inalte au niste salarii fabuloase, raportate la celelalte categorii sociale din Romania.
Situatia s-a schimbat si in ceea ce priveste conditiile de pensionare ale acelorasi magistrati, varsta fiind una mai avansata decat in cazul celorlalte persoane. Explicatia acestui fapt a fost aceea ca, pentru a deveni cu adevarat un judecator sau procuror cu experienta, este nevoie de un numar suficient de mare de ani, in domeniu.
@N_P