"Piata futures ofera teren de manevra tuturor categoriilor de investitori, indiferent de obiective sau gradul de toleranta la risc", explica Darius Cipariu, director general adjunct al Bursei la termen din Sibiu. "Mecanismul specific de tranzactionare si gradul sporit de sofisticare ale unor derivate (optiunile), precum si nivelul de cultura investitionala mai ridicat, necesar investitorilor pe piata futures, au ingreunat impunerea derivatele romanilor. Speculatorii au fost, dintotdeauna, primii care au adoptat aceste instrumente, indiferent daca a fost vorba de contracte pe cursuri valutare sau pe actiuni", a incheiat Cipariu.
"In esenta, un speculator este un investitor «infometat» dupa profit si mai ales dupa randament", considera Cipariu. Daca din punct de vedere al volatilitatii piata de capital si cea la termen genereaza rezultate asemanatoare, in schimb, la capitolul "investitie necesara", piata futures este in avantaj net. Daca se adauga avantajul speculatiei pe scadere de pret si comisioanele de tranzactionare foarte reduse se poate spune ca piata futures este raiul speculatorilor. Investitorii interesati direct intr-o companie sau cei dornici sa profite de dividendele acordate de aceasta vor alege insa piata de actiuni, intrucat detinerea unei pozitii de cumparare pe un emitent in piata futures nu da dreptul la astfel de beneficii.
La evolutia pietei futures a contribuit, in primul rand, dezvoltarea din ultimii 2 ani a pietei de capital. Scaderea randamentelor oferite de instrumentele de plasament fara risc, mai buna transparenta a pietei si imbunatatirea climatului de afaceri din Romania au orientat resurse financiare semnificative catre piata de capital. In prezent, cele mai lichide 17 actiuni listate la BVB sunt disponibile pentru tranzactionare la Sibiu, lista urmand sa fie completata curand cu alte 3 actiuni.
In al doilea rand, avanta