Inventika 2005 a incercat sa-i aduca in fata oamenilor de afaceri pe inventatori si ideile lor, mai nastrusnice sau nu, care pot fi puse in practica. Multe inventii, unele premiate cu aur la expozitii internationale, zac prin sertare din lipsa unui investitor.
Constantin Mustatea, din Constanta, are brevetat un sistem de incalzire a apei de la soare, folosind o retea de PET-uri.
Elementul inovativ este un dop care face legatura dintre PET-uri. Sistemul incalzeste apa la 50 de grade Celsius, gratis, cu energie de la soare. Inventatorul a umblat pe la autoritati sa caute cei 15.000 de euro de care are nevoie pentru a face o matrita pentru confectionarea dopurilor. Intai la Ministerul Mediului, pentru ca sistemul valorifica PET-urile.
I s-a reprosat ca nu e societate comerciala, si a fost directionat la Ministerul Economiei. De aici a fost trimis la Agentia Romana pentru Conservarea Energiei, care are ca obiect de activitate tocmai promovarea energiilor neconventionale. ,Domnule, e prea ieftina, nu ne bagam in asta", au raspuns autoritatile, ne-a declarat inventatorul.
Un pensionar, Radu Stefan din Constanta, are 20 de inventii brevetate. Nici una nu se aplica practic. "N-a fost interes", ne explica sotia inventatorului. Cel mai aproape de aplicare a fost o presa, realizata in proportie de 85 la suta in decembrie '89 la Santierul Naval Constanta. Dupa, a fost demontata si vanduta pe bucati.
Ion Valcu, pensionar, prezinta zece inventii, toate ecologice, trei premiate la expozitii internationale. Considera ca nu exista interes pentru inventiile ecologice, care nu costa nimic, pentru ca existenta marilor corporatii este dependenta de consumul de resurse conventionale. Inventika 2005 a reunit 142 de inventii, unul dintre criteriile alegerii fiind potentialul de realizare practica.
Inventika 2005 a incercat sa-