In ultima saptamana, Turcia si Croatia au primit unda verde de la UE, iar tarile din Balcanii de vest si Ucraina au fost asigurate ca vor face parte si ele in viitor din proiectul european
Un semnal incurajator vine de la Bruxelles. Usa UE ramane deschisa si dupa aderarea Romaniei si Bulgariei. Desi la un moment dat s-a speculat ca, din cauza crizelor din Europa, chiar si integrarea acestui tandem ar fi in pericol, UE da un semnal de optimism chiar si pentru viitoarele pretendente. Nici criza constitutionala, nici mult-invocata "oboseala a integrarii" si nici valul de euroscepticism din randul populatiei Uniunii nu par a opri proiectul european, pentru ca liderii UE proiecteaza noi si noi valuri de integrare.
Decizie istorica pentru Turcia
Turcia a primit unda verde pentru inceperea discutilor acum o saptamana, decizie ce poate fi calificata ca istorica, daca tinem seama ca este vorba de o tara musulmana si aflata pe jumatate in Asia. "Datoram asta Turciei. Va fi un drum lung, dar includerea Turciei in UE e un premiu pentru care merita sa ne luptam", a declarat ministrul de Externe britanic, Jack Straw.
Cei mari mari opozanti ai integrarii Turciei s-au dovedit austriecii, dar incercarea lor a esuat, Austria cedand, conform unor surse europene, la schimb cu acceptarea Croatiei pe lista de asteptare a integrarii europene.
Un punct dureros pentru turci este relatia cu Ciprul, insa pana la urma ei au acceptat o clauza care ii obliga sa inceteze boicotarea cipriotilor in organismele internationale si sa nu mai blocheze navele si avioanele cipriote de pe teritoriul sau. Totusi, turcii nu par dispusi sa cedeze prea usor, pentru ca au solicitat ca, inainte ca Parlamentul Turciei sa ratifice intelegerea, UE sa deschida comertul si sa acorde ajutor financiar zonei cipriote aflata sub ocupatie turca.
O alta problema mare