Proiectul legii bugetului de stat pentru anul 2006, discutat ieri la Palatul Victoria, prevede cele mai mari cheltuieli pentru aparare, ordine publica si siguranta nationala. Economia va creste cu 6%, dar deficitul bugetar este extrem de mic. Tariceanu spune ca se vor pastra echilibrele economice.
Guvernul Tariceanu a adoptat ieri, intr-o sedinta extraordinara, proiectul de buget pentru 2006. Planul de venituri si cheltuieli intocmit de autoritati mizeaza pe o prognoza de crestere economica de 6%, dar se asteapta, in acelasi timp, o reducere a ritmului de crestere a cererii interne. Cu alte cuvinte, consumul va fi domolit fata de anul in curs.
In schimb, statul conteaza pe o crestere superioara a investitiilor din economia romaneasca, acestea fiind estimate sa creasca cu 12%, fata de 9,8% anul acesta. Avansul economic se va baza, conform estimarilor oficiale, pe marirea volumului de activitate, in special in constructii si servicii.
Deficit la o treime fata de 2005
Guvernul va supune atentiei Parlamentului un buget auster, cheltuielile publice urmind sa fie limitate aproape la nivelul veniturilor prevazute a fi incasate. Deficitul bugetului general consolidat va scadea la 0,5% din PIB, fata de circa 1,5% din PIB in acest an, pe fondul necesitatii de a sprijini procesul de dezinflatie si reducerea deficitului de cont curent.
Ponderea veniturilor bugetare in produsul intern brut va creste de la 28,9% la 31,2%. Procentul detinut de impozitul pe venit si pe salarii va fi cu 0,5% mai mare fata de 2005, la 2,6% din PIB, pe fondul cresterii cistigului salarial mediu brut cu 12,5% si a numarului mediu de salariati cu 2,1%.
Ponderea impozitului pe profit va scadea de la 2,6% la 2,3%, ca rezultat al masurilor de relaxare fiscala. Veniturile din TVA vor reprezenta 8% din PIB, fata de 7,3% in 2005, ca urmare