Gripa aviara candideaza deja cu sanse la un loc pe lista scurta a nenorocirilor anului romanesc 2005. Pe linga inundatiile care ne-au dezvaluit si incredibila coalitie a jafului cu carnetul de partid si a delasarii cu iz de rachiu comunal, toate acestea, inclusiv criza rapitilor in Irak, au partea lor de cistig.
Desi neconfirmata oficial, gripa aviara candideaza deja cu sanse la un loc pe lista scurta a nenorocirilor anului romanesc 2005. A fost mai intii, cronologic, rapirea din Irak, apoi viitura. Vorbim aici numai despre nenorocirile care ne-au fost livrate oarecum independent de vointa noastra.
Criza prelunga din Parlament, conflictul presedinte-premier, prima vizita a lui Adrian Nastase la Parchet sau ultima a lui Ion Iliescu la Suceava intra in categoria „politice", prin urmare, cel mult indigerabile. Sa revenim asadar la primele. Aviara. O amenintare globala asupra careia avertizarile curg deja de citeva luni.
S-a vorbit si pe la noi cite ceva despre ea, dar cel mult la nivelul faptului divers extras din rapoarte ale OMS (Organizatia Mondiala a Sanatatii).Ultima oara, inainte de moartea ciudata, de saptamina trecuta, a primei gaini autohtone, s-a dezbatut ceva mai consistent despre pandemie cind oficialii guvernamentali se contraziceau pe tema „Pe unde trec, cind trec, pasarile calatoare? Pe deasupra
sau pe linga Romania?" Dilema e aproape rezolvata iar acum sintem, iata, in plina febra a subiectului. Iar cinic, poate, dar realist vorbind, putem contabiliza deja un profit. Cum ar fi acela ca psihe-ul nostru colectiv trebuie sa fi inregistrat ca exista intr-adevar amenintari globale si ca ele ne privesc la modul cel mai concret.
Auzisem de „vaca nebuna" si, mult, poate prea mult pentru unii, de terorism. Doua chestiuni evident diferite ca natura, amploare, cauze si efecte, dar globale prin excelenta. A