Singurul vinovat in cazul inundatiilor din iulie va fi, cel mai probabil, ploaia. Prefectul Ion Oprea, fostul subprefect Manole Merchea si directorul SGA, Victor Racosanu, au primit N.U.P. de la Parchetul de pe linga Tribunalul Vrancea pentru modul in care au/nu au actionat in timpul inundatiilor. Cei responsabili au declarat la audieri ca au fost luati prin surprindere de ploi. Dupa inundatii, Ministerul Mediului si Gospodarii Apelor face acum si o strategie de prevenirea inundatiilor
Anchetarea cauzelor inundatiilor catastrofale din 13-15 iulie 2005 se indreapta spre un deznodamint anuntat: ploaia va fi singurul vinovat. Prefectul Ion Oprea, ex-subprefectul Manole Merchea si Victor Racosanu, directorul Sistemului de Gospodarire a Apelor, au primit deja neinceperea urmarii penale in cazul acuzatiilor care le-au fost aduse de Marian Oprisan, presedintele Consiliului Judetean, si mai multi locuitori din localitatile inundate.
Cei patru sefi au fost acuzati, printre altele, ca nu au anuntat populatia inainte de deversarea apei acumulate din Barajul Calimanesti, care a provocat viitura fara precedent de pe riul Siret. La nivelul Camerei Deputatilor s-a constituit o comisie care sa cerceteze cauzele celor mai devastatoare inundatii din Vrancea. Inca din iulie, "Ziarul de Vrancea" a cerut tuturor institutilor responsabile cu gestionarea situatiei sa dezvaluie manevrele efectuate atunci.
La barajul de la Calimanesti s-au efectuat, potrivit Ministerului Economiei si Comertului, nu mai putin de 538 de manevre de prevenire a inundatiilor si s-a deversat un volum de 620 de milioane metri cubi de apa. Pe 13 iulie, debitul apei deversate in Siret a fost de 4.280 de metri cubi pe secunda, exact debitul normal al Dunarii.
Abia acum, specialistii in gospodarirea apelor au inceput sa lucrez