Intre strategia de crestere a competitivitatii Uniunii Europene (Agenda Lisabona) si problemele cotidiene ale romanilor nu exista, la prima vedere, nici cea mai mica legatura. Prima suna abstract si indepartat, cele din urma sunt presante si au urgenta nevoie de solutii. Totusi, legatura exista. “Strategia de dezvoltare a Uniunii Europene s-a reorientat catre aspectele sociale si cele ce tin de piata muncii, iar tot ceea se refera la venituri, crearea de locuri de munca, somaj nu
Intre strategia de crestere a competitivitatii Uniunii Europene (Agenda Lisabona) si problemele cotidiene ale romanilor nu exista, la prima vedere, nici cea mai mica legatura. Prima suna abstract si indepartat, cele din urma sunt presante si au urgenta nevoie de solutii. Totusi, legatura exista. “Strategia de dezvoltare a Uniunii Europene s-a reorientat catre aspectele sociale si cele ce tin de piata muncii, iar tot ceea se refera la venituri, crearea de locuri de munca, somaj nu este un lux pentru Romania, ci o necesitate”, desluseste analistul Liviu Voinea relatia dintre Agenda Lisabona si concretul cotidian. Alaturi de o echipa de cercetatori, membri ai Grupului de Economie Aplicata, el a ajuns la concluzia ca salariile mici comparativ cu media europeana, avantajul pe care bat moneda autoritatile atunci cand incearca sa atraga investitori, nu mai sunt demult un stimulent de natura sa atraga capitalul strain.
Cel mai recent raport al Natiunilor Unite asupra evolutiei investitiilor straine pe plan mondial arata ca noile state membre ale Uniunii Europene au fost preferatele anului care a trecut. Vechile state membre au atras cu 40% mai putin capital strain, in timp ce tarile care au aderat in 2004 au inregistrat o crestere de 70% a investitiilor.
In ceea ce ne priveste, scenariul nu se v