Franco Frattini, comisarul european pentru justitie, va lauda reformele, ca si Traian Basescu. Totusi, pe culoarele tribunalelor lucrurile nu par sa se fi schimbat prea mult. Cand credeti ca lucrurile se vor schimba, pentru ca perceptia publicului sa fie alta?
Asta este scopul final al reformei in justitie. Franco Frattini ne-a laudat pentru ca sub aspect legislativ am creat un suport pentru a avea o justitie independenta si eficienta. Acesta era atributul Ministerului Justitiei, ca initiator legislativ. Mai departe, asa cum a spus si Franco Frattini in discutia cu membrii Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), urmeaza implementarea acestor masuri, dar implementarea depinde de CSM si de fiecare instanta si parchet in parte, de presedintii de instanta, de procurorii sefi, de fiecare judecator si procuror in parte, si mai putin de mine sau de Ministerul Justitiei. E randul lor acum.
Exista o rezistenta in CSM, la nivelul instantelor, la aceste schimbari?
Exista o rezistenta din categoria profesionala de judecatori, procurori, partial si la CSM. Am simtit-o si eu si am vazut-o cu totii. Probabil ca, atunci cand lucrurile trebuie facute altfel, in mod firesc si uman exista o astfel de rezistenta. La CSM, de pilda, m-as referi la acele criterii de selectie pentru promovare in functie la instante sau parchete superioare, cum a fost promovarea la Inalta Curte de Casatie si Justitie, unde le-am cerut sa stabileasca intai niste criterii si apoi sa procedeze la interviuri si la decizia promovarii si unde mi-au respins solicitarea.
Cine vrea post de conducere sa candideze
In acelasi timp, dvs. ati facut o selectie, impreuna cu Daniel Morar, a candidatilor pentru functiile de raspundere din Departamentul National Anticoruptie. Care sunt criteriile, principiile in baza carora dvs. ati facut aceasta selectie?
Am avut in primul rand c