Creditul neguvernamental s-a majorat in perioada ianuarie - august cu o rata medie lunara de 2,9%.
Pentru decembrie se estimeaza o rata de intermediere de 21%.
Pe parcursul acestui an, structura lei - valuta a creditului s-a mentinut constanta, 40%, respectiv 60% din totalul creditelor acordate, pe fondul unei dinamici mai rapide a imprumuturilor de consum in moneda nationala. Este posibil ca acesta sa fie rezultatul politicilor monetare, opineaza BNR. Potrivit bancii centrale, cresterea creditului in lei ar fi fost mai mare daca moneda nationala nu se aprecia atat de mult nominal.
Creditul acordat populatiei a ajuns sa reprezinte o treime din creditul neguvernamental, ponderea acestuia crescand numai in primele 8 luni cu 6,1%, comparativ cu 3,7% pe tot parcursul anului 2004.
Semnalele de alarma trase de BNR si de mediul de afaceri cu privire la slaba creditare a firmelor nu au fost nejustificate. Creditul acordat populatiei a ajuns la un nivel comparabil cu cel acordat firmelor pentru productie si investitii.
Totalul creditului neguvernamental s-a ridicat la nivelul lunii august la 52,3 milioane RON, din care 34,6% a ajuns la populatie, 36% s-a dus in productie, iar 29,4% a fost pentru investitii. Firmele se plang ca acceseaza greu un credit bancar si in al doilea rand au dobanzi foarte ridicate.
In alta ordine de idei, daca la inceputul anului imprumuturile in lei pentru populatie erau dominante, pe la jumatatea anului, componenta in valuta a egalat-o pe cea in moneda nationala. Evolutia a fost determinata de avansul leului, care a facut creditele in valuta mult mai atractive. Pe categorii de credite, componenta in lei predomina la creditele de consum (60%), iar cea in valuta detine ponderea in randul creditelor imobiliare, cu nu mai putin de 90%.
Ca fapt divers, doar cinci banci din sistem detin 80 la suta din totalul cred