- Cultural - nr. 200 / 11 Octombrie, 2005 Prezenta umanizata in universul vietii rurale europene, painea capata valori spirituale supreme, hrana cotidiana dar sacra, ea este un produs al "efortului si al rabdarii", devenind din hrana concreta, un simbol general al vietii. Ea marcheaza o simbolistica benefica _ bucurie, rodnicie, belsug, fertilitate, puritate. Are si functie mediatoare _ "dar" sau "ofranda rituala" destinata comunicarii in societate, pentru mentinerea bunelor relatii cu membrii comunitatii. Gestul ritual al primirii oaspetilor cu paine exprima bucurie si urari de bun venit. Prin modelarea aluatului in forme diverse (cercul, spirala, forme antropomorfe), painea poate fi inclusa intre manifestarile de arta populara. Acestea au fost cateva argumente ce au facut ca Festivalul Painii din Savigliano (Piemont), Italia, sa devina un festival international la care au participat delegatii din opt tari europene si opt regiuni ale Italiei. Festivalul international al painii, desfasurat in perioada 23-26 septembrie 2005, a dorit sa atraga atentia lumii intregi asupra acestui extraordinar produs _ "painea", ce a prilejuit, pe perioada evenimentului, ocazii de a discuta cu experti nutritionisti despre calitatea produselor, despre economie, dezvoltare si identitatea culturala a tarilor si regiunilor participante. In timpul festivalului, echipe de brutari din fiecare tara si-au pus experienta la dispozitia publicului, dezvaluindu-si secretele si facand comparatie intre tehnicile de lucru _ Elena Mera si Vasile Mera, brutarii delegatiei reghinene, au reusit sa atraga atentia asupra calitatii si diversitatii formelor de paine romaneasca. Tema "Painea cultivata _ valoarea culturii materiale pentru o dezvoltare sustinuta a oraselor europene" a fost dezbatuta in trei ateliere si in sesiunea plenara a Forumului International "Pane Colto", unde reprezentantii tari