Am vorbit despre pericolul izbucnirii unei epidemii de gripa aviara in Romania cu conf. dr. Viorel Ordeanu, seful Laboratorului Microbiologie-epidemiologie al Centrului de Cercetari Am vorbit despre pericolul izbucnirii unei epidemii de gripa aviara in Romania cu conf. dr. Viorel Ordeanu, seful Laboratorului Microbiologie-epidemiologie al Centrului de Cercetari Medico-Militare.
- Ne putem astepta la o epidemie de gripa aviara in tara noastra?
- Virusurile trec foarte usor de la o specie de pasari la alta. O epizootie (epidemie in randul animalelor) ar fi posibila oricand, atata timp cat deja exista cazuri la pasarile domestice. Aceasta ar duce la pierderi economice mari prin sacrificarile necesare. Pasarile salbatice pot transporta virusul si in alte regiuni. Ne aflam in perioada critica a gripei aviare, pasarile venind inspre sud pentru iernat. Nu numai zona Deltei Dunarii este vizata, ci intreg teritoriul Romaniei. Sa nu uitam ca in Bucuresti si in alte zone ale tarii se gasesc sute de pescarusi, care pot aduce oricand virusul.
- Care este pericolul infectarii umane cu acest virus?
- Inca suntem in perioada de pionierat in ceea ce priveste descifrarea structurii virusurilor. Ele sunt atat de variabile, incat vaccinul dintr-un sezon poate sa-si piarda efectul in sezonul urmator. Problema grava ar interveni in momentul in care virusul gripei aviare s-ar combina cu virusul gripei umane si ar avea loc mutatii intre acestea. Pana acum nu au existat decat cazuri izolate de gripa aviara la om care, daca se depisteaza din timp, pot fi chiar tratate. Totusi, medicamentatia este putina, scumpa si are un efect indoielnic, de 30 la suta reusita. In momentul in care s-ar combina cele doua virusuri, situatia ar iesi de sub control, deoarece pentru noul virus nu ar exista nici tratament, nici vaccin si nici un grad de imunitate, ca in cazul gripei