Dupa aproape un an de excedent de valuta in piata, de circa zece zile asistam la o reducere a ofertei si la o crestere a cererii.
Piata valutara s-a deschis ieri la valori de 3,6070 - 3,6120 lei, valori apropiate de cele de la inchiderea de vineri. Presiunea pe cumparare a condus la atingerea unui maxim de 3,6240 - 3,6290 lei, valori care nu s-au mai inregistrat de mai mult de trei luni.
"Depasirea pragului de 3,62 lei a echivalat cu aparitia vanzatorilor", explica un dealer bancar. "Daca a fost BNR, banci care au dorit sa speculeze sau fonduri de afara, este greu de raspuns. Un singur lucru este clar, ca euro a coborat la 3,5950 - 3,6 lei, valori cu care s-a si inchis piata. Ce va fi in urmatoarele zile este greu de presupus".
Cursul mediu a urcat de la 3,5866 la sfarsitul saptamanii trecute la 3,5966 lei, valoare care se mai putea intalni la inceputul lui iulie. Dolarul a recuperat la randul sau o parte din pierderile de saptamana trecuta, cursul sau urcand de la 2,9516 la 2,9642 lei. Potentialul de crestere al monedei verzi se mentine, dupa ce aceasta s-a apreciat din nou fata de cea europeana pe pietele internationale. Paritatea a coborat de la 1,2152 dolari, maxim inregistrat pe pietele asiatice la 1,2060 dolari pe cele europene.
Moneda unica s-a aflat sub presiune dupa anuntul privind instalarea in fruntea Guvernului german a d-nei Angela Merkel, dupa mai multe saptamani de incertitudini. Analistii considera ca la baza revenirii monedei americane sta stabilizarea pretului la petrol.
Investitorii au uitat rapid declaratiile guvernatorului Bancii Centrale Europene, care lasase la finele saptamanii trecute de inteles ca exista posibilitatea majorarii dobanzii europene, ei avand mai multa incredere in deciziile Rezervei Federale, care ar putea sa creasca dobanda pana in prima parte a anului viitor la 4,50 sau chiar 4,75%, fata de 3,75