Soarta comunistilor din intreaga lume nu a fost deloc usoara dupa declansarea celui de-al doilea razboi mondial. Ei au fost in permanenta "vanati" de nazisti, internati in lagare sau executati. Multi dintre ei se refugiaza in Uniunea Sovietica. In tarile estice vor reveni o data cu Armata rosie si vor prelua puterea.
Emisarii Moscovei, haituiti de nazisti
Declansarea celui de-al doilea razboi mondial, la 1 septembrie 1939, a avut consecinte dure asupra comunistilor din Europa. La aceasta data era in vigoare Pactul de neagresiune dintre Uniunea Sovietica si Germania nazista, prin care cele doua state isi impartisera sferele de influenta. Faptul nu l-a impiedicat pe Hitler sa-i aresteze si sa ii bage in inchisori pe comunistii din tarile pe care armatele naziste le ocupa. Razboiul dintre comunism si nazism, prin urmare, incepuse, chiar daca nu fusese declarat oficial. Era un razboi surd, nedeclarat intre cele doua state cu ideologii antagonice.
ALTERNATIVE. In toate statele ocupate de armatele naziste existau partide comuniste - legale sau ilegale - care actionau sub obladuirea Moscovei. Dupa decimarea lor, de catre Stalin, in timpul "marii terori", comunistii europeni s-au confruntat cu autoritatile naziste. Acestea ii urmareau si ii internau in lagare cand ii prindeau. Singurul loc unde comunistii pareau in siguranta era Uniunea Sovietica. Unii au preferat sa ramana in teritoriile ocupate si sa organizeze sau sa se implice in miscarile de rezistenta. Este cazul mai ales al comunistilor din Iugoslavia, Cehoslovacia si Polonia. Altii au emigrat in URSS.
SCHIMBARE DE STRATEGIE. Dupa semnarea Pactului de neagresiune dintre cele doua puteri, Cominternul a trasat ca sarcina comunistilor renuntarea la toate manifestarile antifasciste. Interesul sovietic parea acum comun cu cel al nazismului, iar comunistii europeni trebuia sa-l respecte. Chiar daca a