Solutiile sint intotdeauna personale, nu le aduce cu ea istoria. Aceasta este una dintre ideile forte ale lui Albert Camus, exprimata, tot printre risete, de catre regizorul italian Roberto Benigni in ultimul sau film, „Tigrul si zapada", prezentat oficial la Roma.
„Viata e frumoasa", chiar si in Irakul invadat, este poezia de dragoste cu care regizorul toscan laureat cu Oscar vrea sa invinga razboiul. Benigni a ales un teren minat, pentru a-si face revenirea cu un film care se anunta controversat: Irakul invadat de armatele aliate sub comandament american.
Attilio De Giovanni - intruchipat de Benigni, totodata regizor si scenograf - este un poet cu doua fiice adolescente si pline de personalitate. In calitate de tata, simte ca e esential sa le duca la circ si le destainuie din tainele poeziei. A publicat de curind volumul „Tigrul si zapada" si traieste cam cu capul in nori.
Este indragostit iremediabil de Vittoria, care aproape fuge de el, si sintem astfel transportati in Irak.
Poezie printre gloante
Vittoria pleaca in capitala irakiana pentru a scrie bibliografia unui poet al locului, Fuad, intruchipat de Jean Reno. Este ranita intr-un bombardament asupra Bagdadului si se afla in pericol de moarte cind Attilio pleaca sa o salveze.
Dupa o tentativa ratata de a prinde un avion normal de la Roma la Bagdad, il gasim la Basra, zona de sud a Irakului, unde sint postate trupele aliate sub comandament italian. Poetul se da chirurg al Crucii Rosii si ajunge cu un autobuz furat la Bagdad, unde Vittoria zace inconstienta pe un pat de spital.
Dragostea si aventurile incredibile ale poetului, care, transformat in kamikaze, reuseste sa ii procure medicamentele salvatoare, o readuc la viata. Aflam abia la finalul filmului, cind cei doi se vor reintilni in Italia, ca Vittoria este mama celor doua fii