Curand, gura Bosforului se vazu limpede, linistita (...) Un ceas mai târziu, Speranta se afla între coasta Europei si a Asiei, continuându-si sovaitoare drumul, ca si când n-ar fi stiut pe care sa-l aleaga. Radu Tudoran, Toate pânzele sus
Astazi, mai bine de un secol dupa drumul goeletei Speranta, lucrurile sunt la fel de sovaitoare: este Turcia, cu al sau Stambul, europeana sau nu? Îsi are aceasta tara mare, cândva temuta, daca nu respectata, acum saracita si cu o populatie numeroasa, vreun loc în Europa unita? Sa nu uitam, pe de o parte, originile expresiei românesti Mai încet, ca nu dau turcii, dar sa ne gândim si la ce a adus sau poate aduce Turcia batrânului continent. Cu alte cuvinte, sa punem în balanta avantajele si dezavantajele acceptarii Turciei în clubul select al europenilor.
Fapte si date
Turcia solicita formal aderarea la Comunitatea Europeana (premergatoarea Uniunii Europene) la 16 aprilie 1987. Candidatura îi este recunoscuta oficial pe 10 decembrie 1999, cu prilejul summit-ului Consiliului European, al carei membru asociat era din 1963. Cu acest prilej îi este lansata invitatia de a începe negocierile de aderare la 3 octombrie 2005. Daca acest drum nu a fost însa usor nici pentru tarile Europei Centrale si de Est, pentru Turcia el se dovedeste a fi si mai anevoios. Motivele sunt multiple si din registre diferite, variind de la politic si economic, pâna la drepturile omului si argumente istorice.
Argumente pro
- Turcia este în Europa: Tracia si Istanbulul, vechiul Constantinopole, si mai vechiul Bizant, fac parte din constructia europeana.
- Turcia este un actor de talie europeana, înca din secolul al XVI-lea. Înalta Poarta se aliaza cu Francisc I împotriva Habsburgilor, iar în secolul al XIX-lea cu Franta si Marea Britanie împotriva Rusiei în Razboiul Crimeei. Ajunsi la portile Vienei în 1683 si prezenti în