SANATATEA ADULTULUI Nu e de joaca, 27% din populatia planetei sufera de ficat gras. Dar numai 5% din cei cu steatoza hepatica evolueaza nefericit spre ciroza, insa ei fac parte din categoria mica a celor care nu raspund la tratament.
Definitie Ce inseamna totusi acest ficat gras, diagnosticat la asa multa lume? In celulele ficatului se acumuleaza grasimi, mai ales trigliceride, care nu se mai elimina, aceasta fiind faza prima a steatozei hepatice. Apoi apare inflamatia in tesutul hepatic. Aceasta este asa-numita steatohepatita nonalcoolica. Daca nu se trece la masuri terapeutice, in ficat apar tesuturi scleroase, acea fibroza, adica cicatrice care impiedica functionarea celulei, si drumul duce la ciroza. Care sunt factorii de risc care pot inlesni aparitia steatozei hepatice nealcoolice? Fiindca in ficatul gras alcoolic acuzatul este fara dubii alcoolul. Primul factor de risc este obezitatea. Acel indice de masa corporala de peste 28. Dar kilogramele in plus pot fi evaluate si prin masurarea taliei. Barbatii care au circumferinta abdominala peste 102 cm sunt obezi, iar femeile intra in categoria obezitate cand in talie depasesc 88 cm. Alt factor de risc pentru aparitia ficatului gras este glicemia crescuta, peste 110, ca si hipertensiunea arteriala sarita peste plafonul normal de 13,5 maxima cu 8,5 minima. Prezinta un risc crescut de a face steatoza hepatica nealcoolica oamenii care au o tulburare a grasimilor in sange, cu colesterol peste 200 si trigliceride serice peste 150. Cei cu varsta peste 50 de ani, dar si cu factorii de risc de mai sus trebuie sa-si faca analize, fiind suficiente ecografiile si determinarea transaminazei.
Profesorul doctor Alexandru Oproiu, intemeietor de scoala in gastroenterologie, dupa ce a explicat cele de mai sus, atrage atentia ca atunci cand sunt indeplinite doar trei conditii din cei cinci factori de risc exista un