Producatorii de carne de pasare se tem ca exporturile ar putea fi sistate in perioada urmatoare, dupa ce cateva tari au recurs la interzicerea importurilor provenite din Romania, pe fondul unor cazuri suspecte de gripa aviara.
Presedintele grupului Agricola Bacau, Gheorghe Antochi, spera ca interzicerea importurilor, anuntata de unele tari, sa fie o masura temporara. El spune ca firma sa a sistat deja exporturi in valoare de 350.000 de euro, desi nici unul dintre partenerii din strainatate nu i-a cerut acest lucru. Societatea exporta circa 100 de tone de carne pe luna in Germania, Franta, Anglia si Elvetia, dar nici unul din aceste state nu a interzis inca importurile din Romania.
Ungaria, Grecia, Austria, Bulgaria, Croatia, Bosnia si Polonia au interzis deja importurile de pasari si produse avicole din Romania, in urma semnalarii mai multor cazuri de pasari suspectate a fi purtatoare ale virusului. Romania nu exporta insa carne de pasare in nici una din aceste tari.
PIERDERI. Pierderile pe care le-ar putea suferi Romania, daca se confirma existenta gripei aviare, vor fi minime din punct de vedere al exporturilor. Asta, deoarece tara noastra trimite peste hotare foarte putina carne de pasare, considera Ilie Van, presedintele Uniunii Crescatorilor de Pasari din Romania. "Anul trecut, romanii au consumat circa 315.000 tone de carne de pasare, fara sa tinem cont de autoconsum, iar pentru acest an estimam o crestere de 15.000 de tone. Comparativ cu marimea consumului, exportul - circa 4.000 tone de carne proaspata de pasare anul trecut - este nesemnificativ", a declarat Van.
FERME MICI IN PERICOL. Pericolul aparitiei gripei aviare planeaza mai mult asupra fermelor mici, care nu respecta standardele sanitar-veterinare, si a gospodariilor familiale. "In fermele industriale, riscul aparitiei ei este mic, pentru ca acolo pasarile sunt crescute in hale