Ministrul Agriculturii, Gheorghe Flutur, a declarat duminica ca semnalarea cazurilor de pasari suspecte ca fiind purtatoare ale virusului gripei aviare in judetul Tulcea nu poate avea deocamdata efecte economice, intrucat boala nu a fost confirmata.
Cu toate acestea, vanzarile de carne de pasare pe piata interna au scazut in aceste zile, afirma producatorii, iar importurile de pasari si produse avicole din Romania au fost deja interzise de unele tari. Purtatorul de cuvant al Comisiei pentru sanatate a UE, Philip Tod, a anuntat ieri, potrivit Reuters, ca Uniunea Europeana va interzice importurile de pasari si pene din Turcia, dupa ce testele au aratat prezenta virusului gripei aviare, in cazul Romaniei fiind asteptate rezultatele analizelor de laborator. Bulgaria, Ungaria, Grecia, Polonia, Austria, Croatia si Bosnia au anuntat deja ca vor interzice importurile de pasari din Romania si Turcia, din cauza riscului gripei aviare.
Romania nu este un mare exportator de carne de pasare. In 2004, au fost exportate circa 4.000 de tone de carne de pasare si aproximativ 5.000 de tone de preparate din carne de pasare, principalele destinatii fiind Olanda, Marea Britanie si Germania.
"Cererea externa pentru produsele romanesti se ridica la 4.000 tone pe an, in conditiile in care productia totala (excluzand gospodariile private) este de 200.000 tone, deci exporturile reprezinta o cantitate destul de mica. In aceste conditii restrictionarea exporturilor nu afecteaza foarte grav producatorii interni. Problemele pot aparea insa pe termen lung daca nu se iau masuri de redresare a situatiei de criza aparuta", ne-a precizat Ioan Popa, directorul general al companiei Transavia, unul dintre producatorii de carne de pasare din Romania.
Acelasi lucru ne-a fost confirmat si de Mihai Visan, directorul executiv al Asociatiei Romane a Carnii. Acesta a precizat ca partener