Suspiciunea de gripa aviara i-a speriat pe producatorii de carne de pasare care isi vad afacerile puse in pericol. Teama in randul consumatorilor ar putea creste si ar putea crea prejudicii imense. ?Pana in prezent nu exista nici un motiv pentru care sa nu se consume carne
Confuzia produsa de existenta unei epidemii ii poate costa bani grei pe producatori
Suspiciunea de gripa aviara i-a speriat pe producatorii de carne de pasare care isi vad afacerile puse in pericol. Teama in randul consumatorilor ar putea creste si ar putea crea prejudicii imense. ?Pana in prezent nu exista nici un motiv pentru care sa nu se consume carne sau produse de carne din unitatile supravegheate sanitar-veterinar?, declara Gheorghe Antochi, presedintele Agricola International, cel mai mare producator si exportator de carne de pasare. Pericolul vine si din restrictiile la importurile din Romania, care pot avea efecte pe termen mai lung.
Pierderi de sute de mii de euro lunar
Potrivit datelor Uniunii Nationale a Crescatorilor de Pasari din Romania (UNCPR) tara noastra nu exporta carne de pasare in nici una dintre tarile care au anuntat interzicerea importului sau chiar au trecut la aplicarea lor. ?Ungaria a luat o masura unilaterala fara sa consulte UE, iar noi am sesizat Ministerul Agriculturii si Agentia Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA)?, sustine Ilie Van, presedintele UNCPR.
Agricola Bacau vinde anual pe pietele externe 2.000 de tone (jumatate din exportul Romaniei) de carne si preparate din carne de pasare in statele UE (Germania, Franta, Anglia si Elvetia). Gheorghe Antochi declara ca si luna aceasta trebuie sa livreze 100 de tone de carne si spera ca, pana la sfarsitul lunii, atunci cand trebuie sa plece transportul, situatia se va clarifica. Presedintele Agricola International declara ca societatea exporta