Asa cum arata la ora actuala, dobanzile bancare la creditele in lei par foarte atragatoare (cel putin la o serie de banci). Cu toate acestea, dobanda anuala efectiva este mult peste media a ceea ce indica campaniile de marketing ale bancilor. Capcanele creditelor ieftine in lei sunt mult mai multe si mai abil ascunse de aceasta data. Prima dintre ele consta chiar in nivelul si forma dobanzii, fixa sau variabila. Daca dobanda este mica, dar variabila, lasa bancii un instrument de c
Asa cum arata la ora actuala, dobanzile bancare la creditele in lei par foarte atragatoare (cel putin la o serie de banci). Cu toate acestea, dobanda anuala efectiva este mult peste media a ceea ce indica campaniile de marketing ale bancilor. Capcanele creditelor ieftine in lei sunt mult mai multe si mai abil ascunse de aceasta data. Prima dintre ele consta chiar in nivelul si forma dobanzii, fixa sau variabila.
Daca dobanda este mica, dar variabila, lasa bancii un instrument de control. Practic, clientul unei banci cu o dobanda de acest tip poate beneficia de un cost scazut doar un trimestru sau doua, banca rezervandu-si dreptul de a modifica nivelul dobanzii.
Daca dobanda este fixa, dar pe o perioada de un an sau doi, clientul beneficiaza de un cost scazut garantat pe o perioada scurta de timp. Teoretic! Practic, daca se va continua trendul descendent al dobanzilor, costurile unui credit pot sa scada chiar sub nivelul actual al dobanzilor.
Pentru a gasi o solutie de compromis in aceasta situatie, cea mai buna alegere este creditul al carui cost este suportabil pentru client in momentul contractarii lui, iar dobanda este din start fixa pentru cinci ani. De ce atat de mult? Deoarece, in maximum cinci ani, Romania va fi perfect integrata in Uniunea Europeana, dobanzile bancare nu vor mai