Veniturile bugetului general consolidat estimate pentru anul viitor vor creste cu circa 15% fata de nivelul preconizat pentru acest an, iar cheltuielile vor inregistra o majorare de aproape 14%, principalele domenii pentru care vor fi alocate sume suplimentare fiind sanatatea, educatia si cercetarea si transportul. Proiectul de buget pentru anul viitor, aprobat, luni, de Guvern, intr-o sedinta speciala, estimeaza o majorare cu 0,2 puncte procentuale, de la 31% la 31,2%, a veniturilor la bugetul general consolidat ca pondere in PIB.
In termeni nominali, cresterea veniturilor, la suma totala de 100,7 miliarde lei, este de 15,4% fata de veniturile de 87.309 milioane lei prevazute pentru acest an.
Aceste sume vor fi obtinute prin masuri de relaxare fiscala, extinderea bazei de impozitare si imbunatatirea modului de colectare a veniturilor la buget ca urmare a combaterii evaziunii fiscale si "conformarea voluntara" a firmelor la plata obligatiilor bugetare, potrivit Guvernului.
Proiectul prevede pentru anul viitor o reducere cu 0,2 puncte ca pondere din PIB a cheltuielilor bugetului general consolidat, de la 31,9% la 31,7%.
In termeni nominali, cheltuielile vor inregistra insa o crestere de 13,9%, de la 89.887 milioane lei in acest an la 102,3 miliarde lei, estimat pentru anul viitor.
Diferenta dintre ponderea in PIB si termenii nominali rezulta din valoarea cu 6% mai mare a Produsului Intern Brut estimata pentru anul viitor, respectiv de 322,5 miliarde lei, fata de 281,2 miliarde lei in 2005. Veniturile bugetului asigurarilor sociale de stat vor creste cu 12,4% in termeni nominali fata de acest an, la 19.638 milioane lei, iar veniturile bugetului pentru somaj vor fi mjorate cu 2,6%, la 2.107 milioane lei.
Cursul mediu valutar luat in calcul la fundamentarea bugetului pentru anul viitor este de 3,55 lei pentru un euro. Cheltuielile de c