Proiectul de lege privind obligatiunile ipotecare a fost ieri adoptat de Senat. Prin acest proiect, Guvernul urmareste crearea unui cadru legal adecvat pentru finantarea operatiunilor de creditare ipotecara.
Proiectul de lege defineste bancile ca emitenti de obligatiuni ipotecare.
Senatorul Varujan Vosganian ne-a declarat: "Intr-un moment in care Bursa are un bun potential de incredere, dar un potential de crestere scazut, inclusiv in ce priveste numarul investitorilor activi, acest tip de valori mobiliare este binevenit".
Acest pachet legislativ influenteaza pozitiv piata imobiliara, piata asigurarilor si cea de capital. Printre beneficiile aduse de noul pachet legislativ se numara asigurarea refinantarii institutiilor de credit, largirea pietei de capital, implicarea investitorilor institutionali, precum si dezvoltarea asigurarilor si ieftenirea creditului.
Proiectul reprezinta o noutate, respectiv ca ipotecile vor fi transformate in instrumente financiare la Bursa, tranzactionabile pe piata de capital. Bancile de credit ipotecar vor putea actiona atit pe piata primara a creditului ipotecar, ca imprumutator, cit si pe piata secundara in calitatea de emitent de obligatiuni ipotecare.
Controlul institutional al organelor de specialitate (Banca Nationala a Romaniei si Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare) va fi combinat cu cel privat, prin intermediul unui agent al detinatorilor de obligatiuni ipotecare.
Varujan Vosganian, presedintele Comisie de Buget, Finante, Banci din Senat, ne-a declarat: "Pachetul privind creditul ipotecar, cu deosebire in ceea ce priveste emisiunile de obligatiuni ipotecare, inseamna o mare sansa pentru diversificarea ofertei pe aceasta piata".
Domnia sa precizeaza ca obligatiunile ipotecare, garantate prin ipoteci, pot fi lansate fie prin negociere directe, cu inves