Au trecut 10 ani de la aparitia Legii 112/1995, care interzice instrainarea imobilelor pe aceasta durata
Oferta de pe piata imobiliara se va imbogati, dar nu atat de mult incat sa influenteze decisiv preturile. Specialistii nu prevad modificari spectaculoase de preturi.
Suntem in 2005, asa ca din 1995 si pana azi au trecut 10 ani. Aceasta fraza nu trebuie privita ca o constatare in genul legilor lui Murphy, pentru ca in 1995 a intrat in vigoare o reglementare ale carei efecte asupra pietei imobiliare s-ar putea vedea acum. Cei care au preluat case in baza Legii 112 nu au avut dreptul sa le vanda timp de 10 ani.
Cum astazi se implineste acest termen, ne-am astepta ca oferta sa se imbogateasca brusc in marile orase din tara. Si, in consecinta, sa mai scada din preturile locuintelor existente, care vor simti vantul concurentei suflandu-le in ceafa.
Data-cheie: 29 noiembrie
Numai ca realitatea e complexa si cine se grabeste sa faca previziuni neglijand anumite aspecte risca sa ajunga la concluzii gresite. Legea 112 a fost publicata in "Monitorul Oficial" din 29 noiembrie 1995. Ea stabileste situatia juridica a unor imobile "cu destinatia de locuinte, trecute in proprietatea statului", asadar nationalizate de regimul comunist.
Articolul 9 al actului normativ stipuleaza la primul aliniat: "Chiriasii titulari de contract ai apartamentelor ce nu se restituie in natura fostilor proprietari sau mostenitorilor acestora pot opta, dupa expirarea termenului prevazut la articolul 14, pentru cumpararea acestor apartamente cu plata integrala sau in rate a pretului".
La articolul 14 se arata ca "persoanele indreptatite la restituirea in natura a apartamentelor sau, dupa caz, la acordarea de despagubiri vor depune cereri in acest sens, in termen de 6 luni de la intrarea in vigoare a legii". 6 luni dupa 29