Consiliul Judetean Sibiu(Foto: )
Retrocedarea proprietatilor nationalizate in perioada comunismului devine pentru autoritatile locale din judetul Sibiu o misiune imposibila. Si asta, deoarece numarul cererilor de retrocedare integrala depuse in fata autoritatilor se acumuleaza in numar tot mai mare.
Reprezentantii Consiliului Judetean sunt preocupati de modul in care aceasta masura poate fi dusa pana la capat in bune conditii, mai ales ca tema modului in care va putea fi aplicata Legea 247 a fost una dintre principalele probleme ridicate de primarii unor comune in ultima perioada.
La finalul lunii august, acestia au participat si la o intalnire de informare cu ministrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, Gheorghe Flutur, insa, majoritatea nu au inteles despre cum trebuie sa puna in aplicare Legea 247.
Trei sunt problemele cele mai mari identificate pana acum in judet, referitor la noua lege a retrocedarii integrale a proprietatilor confiscate de comunisti: in comunele sibiene au fost depuse deja oficial cateva sute de cereri de retrocedare integrala a unor diverse proprietati imobiliare, primariile nu au rezerve de pamant din care sa onoreze cereri care solicita uneori si peste 1.000 de hectare de tere
Cea de-a treia problema ce va aparea in judet este si cea mai delicata.
Si asta, deoarece in multe localitati, terenurile sau imobilele revendicate acum de proprietarii care vin cu acte legale sau cu martori au fost deja inapoiate in baza Legii 18/1991, prima norma "stramba" a retrocedarii proprietatilor funciare, a Legii 1/2000 si a Legii 10/2001 (Legea retrocedarii proprietatilor funciare forestiere si a imobilelor) si nici nu mai exista rezervele de teren necesare.
Statisticile intocmite arata ca exista primarii care au au