SANATATE FRUMUSETE Aristotel (filosof din secolul al III-lea i.e.n) le-a numit "mancarea zeilor" , iar Martial (sec. I e.n.) le-a dedicat nenumarate ode. Pe timpuri, nu oricine se putea bucura de gustul lor deosebit, avand un loc de frunte pe platourile de pe mesele imparatilor. Sunt gustoase, hranitoare, usor de preparat, iar cu putina indemanare din partea gospodinei va veti putea bucura de o cina copioasa. Consumate fripte, cu sos, cu carne, cu peste sau cu legume, ciupercile - caci despre ele este vorba - constituie un aliment extem de important in bucatarie.
HRANITOARE. De la consumul ciupercilor in stare cruda, fascinat fiind de gustul lor, omul a trecut la prepararea lor in diferite forme. Intrebuintarea frecventa a ciupercilor in alimentatie este justificata, in primul rand, prin bogatia de substante nutritive pe care le contin. Bogate in apa (84%-95%), substante minerale (fosfor, calciu, potasiu), lecitina (7%) si uleiuri eterice, ciupercile contribuie la procesul de crestere si dezvoltare a organismului. In ceea ce priveste puterea calorica a acestora, va pot deveni, cu siguranta, un aliat de nadejde in curele de slabire, consumate in special fripte, marinate sau in saramura. Gustul ciupercilor este diferit de la o specie la alta, asa ca veti intalni unele care au gust de alune, fructe, un gust acru sau piperat. Nu este indicat consumul unor cantitati foarte mari din preparatele cu ciuperci, in special in cazul persoanelor cu intoleranta la anumite alimente, greu digerabile. Totul cu moderatie, iar restul vine de la sine!
DELICATESE. La campie, in paduri, pe pajisti si pe izlazuri, de primavara si pana toamna tarziu cresc nenumarate specii de ciuperci comestibile: bureti, ciuperci albe de pajiste, bureti de prun, ghebe sau hribi. Daca inainte ciupercile faceau parte din categoria "delicateselor", acum gospodinele au ocazia sa-si dovedeasca talen