Guvernul intentioneaza sa isi asume raspunderea in fata Parlamentului pentru pachetul de legi privind reforma in administratie, care cuprinde legile descentralizarii, modificarea legii privind institutia prefectului, legile finantelor publice locale si cele privind administratia publica locala.
In acest moment, pachetul de legi se afla „in dezbatere publica", asa ca va supunem atentiei modificarile cele mai interesante ale Legii nr. 340/2004 privind institutia prefectului.
Presedintele Traian Basescu a afirmat sambata la Brasov, la o masa rotunda unde a fost in dezbatere acest pachet legislativ, ca prefectii au puteri sporite si raspundere zero, in forma in care se prezinta acum Legea 340. Noi va propunem sa constatati daca se sporesc sau se reduc „puterile" prefectilor prin proiectul aflat in dezbatere publica. Sa dezbateti bine!
Scutiri speciale
Potrivit art. 1, alin. (3), „Prefectul este garantul respectarii la nivel local a legii si a ordinii publice", iar activitatea prefectului se intemeiaza, conform art.4, pe principiile: „a) legalitatii, impartialitatii si obiectivitatii; b) transparentei si liberului acces la informatiile de interes public; c) eficientei; d) responsabilitatii; e) profesionalizarii in toate domeniile de activitate; f) orientarii catre cetatean si comunitate".
In acelasi timp, dupa modificarea alin. (2) al art. 9 din legea 340, „Functiilor publice de prefect si de subprefect nu le sunt aplicabile prevederile art.XVI alin.(4) din Legea nr. 161/2003 privind unele masuri pentru asigurarea transparentei in exercitarea demnitatilor publice, a functiilor publice si in mediul de afaceri, prevenirea si sanctionarea coruptiei, cu modificarile si completarile ulterioare."
Drepturi - as