Varujan Vosganian, vicepresedintele USR, nu crede in cartea care se "devoreaza" ca painea calda si nici in luxul cartii care-si vinde exteriorul asa cum se vinde un ceas scump.
Jurnalul National: Sunteti legat de carte atat din perspectiva functiei de vicepresedinte USR, cat si din perspectiva faptului ca sunteti autor... Varujan Vosganian: Pregatirea mea e matematica si economica. A fi scriitor nu devine o profesiune decat in clipa in care recunoasterea pe care o ai e unanima, esti impacat cu lumea si iti dai seama ca ea nu mai poate fi schimbata si atunci iti ramane doar aceasta portita: scrisul. In ce ma priveste, scrisul reprezinta concluzia pe care o trag din indeplinirea celorlalte activitati.
Spuneati ca suma de 5.400 miliarde de lei reprezinta vanzarile de carte in Romania pe 2004. E mult, e putin, relativ la statisticile anterioare? Aici, statisticile difera, in functie de institutia care le emite. Oricum, e foarte putin. In Romania, piata cartii nu cuprinde mai mult de un milion si ceva de cititori. Avem, deci 22 de milioane de locuitori si mai putin de 2 milioane de cetateni ai literaturii.
Pretul nu da valoarea cartii
Cum credeti ca e mai potrivit sa judecam cartea? Dupa valoarea ei strict materiala sau din punctul de vedere al valorii ei intrinseci, care o poate transforma, in timp, intr-o carte "nemuritoare"? Am cumparat, de pilda, carti de Carlos Castaneda care costau 100 si ceva de mii de lei, dupa care a aparut versiunea cartonata, al carei pret se triplase. Cartonul nu mi-a spus nimic altceva decat un efort material suplimentar, care n-are nici o legatura cu valoarea cartii. E drept, luxul apartine editorilor care vizeaza un anumit segment si cititorilor, care au sentimentul ca atunci cand citesc o carte trebuie priviti si admirati asa cum ar fi daca ar purta un ceas scump.
O carte nemuritoare ar fi... In primul