POVESTIRI DIN BUCATARIE Unii le numesc painea padurii. Altii spun ca sunt carne vegetala. Cred ca au dreptate si unii, si altii, caci doar ele, ciupercile, au oferit oamenilor din toate timpurile posibilitatea de a le prepara in fel si chip, fie ca legume, fie ca inlocuitor de carne. Cu 30 de ani in urma, venind la Sinaia, mi s-a parut firesc sa ma alatur acelui grup de localnici care culegea si consuma darurile padurii. Cautarea lor era un prilej de a cunoaste padurea si tainele ei, iar prepararea, o sansa de a invata de la oameni si de a te apropia de ei. De la cei batrani am deprins sa deosebesc ciupercile comestibile de celelalte si sa le prepar dupa retete vechi de sute de ani.
FAMILIE. In zona montana inalta, in padurile de conifere, creste o mare varietate de ciuperci. Voi remarca doar cateva specii care se gasesc mai usor si deci se culeg mai des. Buretii laptosi sau iutarii, cum li se mai zice, se culeg vara si se pun la murat in otet, dupa ce au fost fierti in trei ori chiar in patru ape. Apoi sunt rosiorii, ce ies la sfarsitul verii si inunda vaile. Se gasesc din abundenta pana in septembrie si din ei se prepara un aperitiv cu legume marinate, delicios si numai bun sa insoteasca mancarurile cu carne.
GHEBE. La vremea asta, ghebele sunt ciupercile cele mai cautate in zona. Se intalnesc in preajma cioatelor, adunate in buchete uriase, chiar si de cateva zeci de ciuperci. Din ele se prepara tocanite, se pun la murat, dar adevaratele delicii raman zacusca si drobul de ghebe. "Creasta cocosului" e o ciuperca mai rara, dar cu un aspect deosebit si foarte gustoasa. Din ele se prepara tocanita sau ciulama, dar sunt bune si murate. Din buretii negri se face snitel pane, dupa ce in prealabil se oparesc in apa cu sare. Din ciupercile amintite mai sus, mai putin iutarii, se pot prepara supe sau ciorbe. Tocatura de ciuperci condimentata poate constitui umpl